Közkönyvtárak és rugalmas városok

Public libraries and resilient cities / ed. by Michael Dudley. – Chicago : ALA, 2013. – XVI, 175 p.
ISBN 978-0-8389-1136-5
Nektár

A közkönyvtárak kulcsfontosságúak a közösségépítésben, és arra is esélyesek, hogy vezető szerepet játsszanak a közintézmények között a városok élhetőbbé változtatásában.

Ennek bizonyítására a könyv szerkesztője – aki egyszemélyben várostervező és könyvtáros is – szemléletes esettanulmányokat és gyakorlati példákat gyűjtött egybe. Valamennyi jól demonstrálja, hogy a könyvtárak hogyan vehetnek tevékenyen részt a fenntarthatósági szempontokat, gazdasági fellendülést és a társadalmi igazságosságot is figyelembe vevő intelligens város tervezésében. Példákat kapunk az innovatív könyvtárdizájnra és könyvtárigazgatásra, az újfajta együttműködési formákra és nyilvános szolgáltatásokra.
A kötet a szakmák közti határvonalak átlépését könnyítő ismereteket, eszközöket és szókészletet is nyújt a könyvtárosoknak és a várostervezőknek.

A 13 fejezet kétségbevonhatatlanná teszi azt a szerepet, amelyet a közkönyvtárak a gazdasági, ökológiai és társadalmi fenntarthatóság támogatásában képesek betölteni a városokban. Konkrét példákon mutatja be a könyvtári fejlesztéseknek köszönhető gazdasági lehetőségeket és az erősen privatizálódó világban oly fontos közösségi helyek felkínálását. Szó esik a hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatásokról és a városi katasztrófák idején adott kríziskezelésről is. Megismerhetjük a baltimorei Enoch Pratt Free Libraryt, az írástudatlanság és munkanélküliség elleni küzdelem élharcosát, és a massachusettsi közkönyvtárak nyári étkeztetési programjait, mellyel sokat tesznek a gyermekéhezés ellen.

Végigolvasva a könyvet világossá válik, hogy a kihívások hatására a közkönyvtárak hatóköre mára messze túlnyúlik saját falaikon. Az ezt bemutató kötet pedig az önkormányzati képviselők, a törvényhozók és politikusok számára is hasznos olvasmány lehet.

Természetesen kölcsönözhető!

A bejegyzés kategóriája: Új szerzemény_Cselekvő_Közösségek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>