Külföldi szakmai újdonságok a Könyvtári Figyelő új számának referátumaiból – 2. rész

Folytatjuk a KF Külföldi folyóirat-figyelő rovatából a szerkesztő, Feimer Ágnes által készített összeállítás közlését. A friss referátumok teljes választéka a Humanus adatbázisban érhető el, a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2016/4).
———–
A könyvtárközi kölcsönzés és dokumentumszolgáltatás csehországi helyzetét mutatja be a 239. sz. referátum, a 240. sz. a nemzetközi könyvtárközi kölcsönzésről 2015-ben végzett felmérés eredményeit ismerteti.

A 243. sz. referátum arra mutat be példákat, milyen lehetőségeket rejt a dolgok internete (Internet of Things, IoT) könyvtári alkalmazása.

A sokat vitatott és ma már 58 millió tudományos cikket ingyenesen elérhetővé tevő Sci-Hub weboldal működését tekinti át a 244. sz. referátumban összefoglalt cikk.

A 248. sz. referátum az olvasás népszerűsítésével foglalkozó európai szervezetek konzorciuma, az EU READ tevékenységéről ad áttekintést.

A digitalizálás szakcsoportban szereplő három referátumból kettő csehországi projektekről tudósít: a 250. sz. a Hradec Králové-i Egyetemi és Tudományos Könyvtárban, a 251. sz. pedig az Olomouci Tudományos Könyvtárban folyó munkálatokról. A következő (252. sz.) a Német Nemzeti Könyvtár 1997 óta végzett digitalizálási tevékenységének kiemelt területeit mutatja be.

A 255. sz. referátumból megtudhatjuk, hogyan nyújtanak ingyenes hozzáférést a brit közkönyvtárak 15 millió tudományos cikkhez az “Access to Research” projekt keretében.

Jó böngészést kívánunk!

A bejegyzés kategóriája: Újdonság
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>