Külföldi szakmai újdonságok a Könyvtári Figyelő új számának referátumaiból – 1. rész

A szerkesztő, Feimer Ágnes összeállítása:

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2016/4).

A 4. számban a szokásosnál több referátumot találunk az információtudomány elméleti kérdéseiről, amelyek mindegyike a David Bawden–Lyn Robinson szerzőpáros nevéhez fűződik olyan izgalmas címekkel, mint Az információs és az értelmezés, Kvantumelmélet az információtudományban, Az információ és a komplexitás (207., 208., és 209. sz. referátum).

A nemzetközi könyvtárügy szakcsoportjában az egyetlen, de igen terjedelmes referátum (212. sz.) a nemzetközi kódok (ISSN, ISBN, ISRC stb.) kialakulásának történetét és újabb fejleményeit veszi számba.

Egy orosz cikk alapján készült referátumból (213. sz.) az indiai könyvtári rendszer kialakulásának történetét ismerhetjük meg.

2015-ben 23 cseh könyvtár kötött együttműködést a cseh könyvtárak központi portáljának építésére, amelynek béta-verziója már 2015 ősze óta elérhető, ennek munkálatairól számol be a 214. sz. referátumban összefoglalt cikk.

A 217. sz. referátum a könyvtáros lehetséges új szerepkörét, az adattudósit mutatja be részletesen (hogyan segítheti a könyvtáros a tudósokat az adatok, információk, eredmények értelmezésében).

Az ismert norvég szerző, Ragnar Audunson a könyvtárak és az életminőség kapcsolatát boncolgatja cikkében, amelyet a 221. sz. referátum foglal össze.

Az igény szerinti beszerzéssel (e-könyvek és nyomtatott monográfiák tekintetében egyaránt) ismét több cikk is foglalkozik, jellemzően egyetemi vagy más tudományos könyvtárak gyakorlata alapján (227., 228., 229. sz. referátum).

A 231. sz. referátum az Osztrák Nemzeti könyvtár webarchiválási tapasztalatairól nyújt áttekintést, a 234. sz. pedig a Német Nemzeti Könyvtár tizenhárom éve zajló katalógusbővítési munkálatairól számol be.

Folytatása következik.

A bejegyzés kategóriája: Újdonság
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>