Már kétszázezer … Hatéves a WebKat.hu a Neumann-házba*

A WebKat.hu (www.webkat.hu) a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ, röviden Neumann-ház legrégibb szolgáltatása. Az 1998 óta épülő internetes katalógusban a magyar internetforrásokat gyűjtjük össze. Az adatbázis teljes szövegű visszakeresést kínál a feltárt dokumentumokhoz, melyek között képek, dolgozatok, tanulmányok, folyóiratok, hanganyagok, e-könyvek, fotók, festmények, grafikák egyaránt megtalálhatók.

A WebKat.hu-ba kerülő internetforrásokat a Neumann-ház könyvtárosai erősen szűrik, a meglévő anyagokat pedig analitikusan is feltárják.

Óhatatlanul felmerülhet a kérdés, hogy kell-e, lehet-e, érdemes-e egyáltalán katalogizálni az internetet. Sokan úgy vélik, hogy fölösleges kifinomult, első látásra bonyolultnak tűnő rendszereket alkalmazni, amikor a mind népszerűbb és egyszerűbben használható keresőmotorok, sokkal nagyobb mennyiségű anyagot képesek nagyon gyorsan feldolgozni, a használó pedig nagyságrendekkel több találat között böngészhet.

Nem célunk a kérdés direkt megválaszolása, de az elmúlt hat esztendő alatt az internetforrások feltérképezésében szerzett tapasztalataink felvillantásával talán érzékeltetni tudjuk álláspontunkat is, amely egyfajta válasz az előző kérdésre.

Csendes kopogtatás

A Neumann-ház eme szolgáltatása nagy fejlődésen ment keresztül megszületése óta. Indulásakor, 1998-ban magyar szerzők, magyar nyelvű és magyarországi szervereken elérhető dokumentumait dolgoztuk fel, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy lehetőség szerint minden értékes anyag bekerüljön.

1999 szeptemberében léptünk a nyilvánosság elé 20 000 körüli rekordszámmal, mára pedig állományunk megtízszereződött, elérte a kétszázezer feldolgozott dokumentumot.

2001-ben nagyarányú fejlesztést hajtottunk végre, melynek során átszabtuk a teljes webfelületet, amit az általunk használt OLIB integrált könyvtári rendszer rugalmassága is támogatott.

Kibővült a gyűjtőkörünk is: szelektálva felvesszük az adatbázisba a külföldi szerzők magyarra fordított munkáit is, továbbá a határon túli szerverekről is bekerülnek anyagok, szintén válogatva.

A munkát jelenleg négy szakirányú képzettséggel rendelkező munkatárs végzi napi nyolc órában, de az évek során kiváló külsős szakemberekkel is dolgoztunk az ország minden tájáról, mivel a katalogizálás távolról, on-line is végezhető.

Tükörkép

A Könyvtári Figyelő 2002. 1–2. számában figyelemre méltó tanulmány jelent meg Pajor Enikő tollából,** aki egy tanítványa segítségével 2001 decemberében 120 szegedi egyetemista és főiskolás véleményét kérdezte meg gyorskérdőíves formában a Neumann-ház on-line katalógusáról.

A megkérdezetteknek, ill. azoknak, akik közülük ismerték, használták a Neumann-ház szolgáltatásait, összességében jó véleménye volt a szolgáltatásokról a szempontok szerinti keresésről és formai szempontból is. Például a tartalmat illetően megfogalmazódott, hogy a kulcsszavas kereséseknél nagy a releváns találatok száma és jól pontosíthatók a kérdések; a szempontok szerinti keresésénél professzionálisnak ítélték a keresési felületet, s hogy a Boole-algebra is támogatja a keresést; a témák szerinti keresésnél pedig a böngészési funkció lehetőséget ad arra, hogy az olvasó megnézze a katalogizáló által használt tárgyszavakat is.

A formai megoldásokról mondott vélemények megerősítettek bennünket abban, hogy jó megoldás volt a Neumann-ház logójából ismert „templomkövek” és színek visszaköszönése a találatoknál és más oldalaknál, bizonyítékát adva a tudatos webtervezésnek.

A kritikai észrevételekben a következők fogalmazódtak meg:

  • a kulcsszavas keresés során a találatok kibontásánál problémák jelentkeztek;
  • a szempontok szerinti keresésben – a professzionális keresési felület megfélemlíti az olvasót;
  • az internetcímek szerinti keresésben – a kibontáskor, az esetek 40–50%-ánál kapott a felhasználó „File not found” üzenetet (kiemelések tőlem B.A).

Több javaslatot is megfogalmaztak; most csak azokat említem meg, amelyeket a tanulmány megjelenése óta meg is oldottunk:

  • beállítottunk egy saját fejlesztésű URL-figyelő programot, így a „File not found” típusú üzenetek száma a minimálisra csökkent;
  • megvettük és használjuk a http://www.webkat.hu domain nevet.

„Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta”– jelen és a jövő

A Neumann-ház katalógusa kapu a világra. Beléphetünk általa egy gazdag és jól strukturált gyűjteménybe.

Persze, nekünk is vannak gondjaink. Az egyik például az, hogy a Google-típusú keresőkkel összevetve, sokkal kevesebben használnak minket, holott az állomány, amit kínálunk minőségí és jól kereshető. Annak érdekében, hogy jobban megismerjenek és használjanak bennünket

  • oktatókörutat szervezünk;
  • csoportokat fogadunk, bemutatókat tartunk;
  • felhasználókkal teszteltetjük a katalógust.

Mit tartalmaz a WebKat.hu?

A következő kép segít annak pontosításában, mi is található a gyűjteményünkben.

A katalógus használatát néhány egyszerű példával szeretném illusztrálni. A példák a magyar szellemi élet rangos folyóirataiból merítenek. Katalógusunkban a feldolgozott tételek száma eléri a kétszázezret, az elektronikus időszaki kiadványok száma pedig 618-ra növekedett.

Nézzük a következő példákat a keresési lehetőségek bemutatására:

Kulcsszavas keresés: a keresőmezőbe beírjuk, hogy „tiszatáj” (kisbetű-nagybetű mindegy), megnyomva a keresés gombot, 4 találatot kapunk. A tovább gombra kattintva, megjelenik a rövid találati lista.

A listában a 3. a keresett irodalmi folyóirat. Az ugrópontként működő főcímre, alcímre rákattintva, új ablakban megnyílik a webhely. Aki kíváncsi az általunk készített rövid címleírásra, az rákattinthat a részletes adatok feliratú nyomógombra.

Szempontok szerinti keresés: a szerző mezőbe beírjuk „Csoóri” nevét, a cím mezőbe, hogy „utolsó remény”, majd elindítva a keresést, gyorsan megkapjuk a(z) – ebben az esetben egy – találatot. A tovább gombbal kibontjuk. A rövid találati listából is látható, hogy egy Kortárs cikkről van szó, a címre kattintva pedig megjelenik a cikk szövege is.
(A Kortárs feliratra kattintva, behívható az időszaki kiadvány címleírása, a részletes adatoknál a cikk címleírása, és ha valaki a szerző nevére kattint, akkor másodlagos keresést végezhet a szerző művei között.

 

 

Téma szerinti keresés: ha a bal oldali böngésző mezőbe beírjuk hogy „mélylélektan”, (amennyiben a pszichoanalízist írjuk be, a rendszer utalóként kezeli, de természetesen akkor is eljutunk a keresett témáig, hiszen a keresés utaló esetén is nagyon logikusan működik.) Megnyomva a böngészés gombot, a jobb oldali keretben legördül az egész tárgyszólista, és a lista tetején látható a keresett tárgyszó. Az előtte lévő kis ikonnal átemelhető tárgyszó a keresőmezőbe.

Ugyanígy járunk el a „Franciaország” földrajzi tárgyszóval is, és amint átemeljük a keresőmezőbe, a rendszer alapértelmezésben hozzárendeli az AND szócskát  keresés elindításával megkapjuk a két halmaz metszetét, ebben az esetben 4 találatot. A tovább gombbal kibonthatók a találatok.

 
A példákból jól látható, hogy a keresés egyszerű és használóbarát. Remélem, minél többet kedvet kapnak oldalaink meglátogatására és belépnek a Neumann-ház virtuális könyvtárának kitárt kapuján.

——————————————————————————–

* Magyar Könyvtárosok Egyesülete 35. nagykanizsai vándorgyűlésén, a bibliográfiai szekcióban elhangzott előadás szerkesztett változata

** PAJOR Enikő: Tükörkép – remélhetőleg nem homályos – a WebKat.hu fejlesztés utáni változatáról. In: Könyvtári Figyelő, 2002. 1-2.sz. 43-54.p.

Kategória: 2003. 3. szám | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!