Hír

Külföldi szakmai újdonságok (2. rész)

Folytatjuk Feimer Ágnes szerkesztő válogatásának közlését a Könyvtár Figyelő 2017/2-es számának referátumaiból:

A szórakoztató olvasmányok és általában az olvasás szerepére és fontosságára emlékeztet a 108. sz. referátumban ismertetett cikk, a 109. sz. pedig az olvasásról Ukrajnában végzett legutóbbi szociológiai vizsgálatok eredményeiről számol be.

A játékosítással (gamification) két referátum is foglalkozik: a 112. sz. a könyvtári szolgáltatások játékos megismertetésének módjairól szól, a 118. sz. pedig a tanító játékok világába enged bepillantást. A 116. sz. referátum a mobil applikációk csehországi közgyűjteményekben való használatát tekinti át, és hoz külföldi példákat e programok alkalmazásáról.

A Szlovák Nemzeti Könyvtár által megvásárolt e-könyvek elérésének módjait és e szolgáltatatás kihasználtságát mutatja be a 115. sz. referátum.

Ebben a számban igen gazdag a számítógépes könyvtári rendszerek szakcsoportja: a 120. sz. referátum egy olasz cikk alapján a könyvtári platformokról (library service platforms) nyújt áttekintést, a 121., 122. és a 124. sz. pedig a Bibliothek c. folyóirat tematikus számának köszönhetően az új generációs könyvtári rendszerek (köztük az Alma) bevezetésének osztrák, finn, ill. norvég tapasztalatait összegzi, az izlandi könyvtárakban alkalmazott megoldásokat a 123. sz. referátum ismerteti.

Hogy mit jelent a nyílt tudomány világa, azt megtudhatjuk a 127. sz. referátumban összefoglalt cikkből, és hogy mindez mivel jár a dokumentumszolgáltatás jövőjére nézve, azt a 128. sz. referátumból.

A referáló rovat teljes anyagában a Humanus adatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2017/2).

Jó böngészést kívánunk!

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.