e-könyves infotár

2012. április 11–13. Veszprém, Networkshop (21. országos konferencia)

A veszprémi konferencia előadásai között több említésre érdemes, témánkhoz kapcsolódó előadást találunk, de külön is felhívnám a figyelmet Béniné Virág Mária „Szolgáltatásfejlesztés a

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban” című előadására, amelyből megismerhettük a FSZEK csaknem teljesen elkészült, igen sokrétű új szolgáltatását.

A TÁMOP pályázat keretében hozták létre ezt az e-dokumentumokat kölcsönző, elektronikus fizetést is lehetővé tévő, webáruház jelleggel működő szolgáltatást. A könyvtárosok és a fejlesztők szoros együttműködése jól átgondolt, részleteiben is kidolgozott rendszer létrehozását eredményezte. (A szolgáltatás rövid bemutatásával a Könyvtári jó gyakorlat menüpontban foglalkozunk. )

A MaNDA is helyet kapott a programban. Bár a délelőtti előadás elmaradt, de a délutáni vitán megjelent Golden Dániel, hogy Bánki Zsolt kitűnő vitaindítója után válaszoljon a könyvtárak felvetésére. Kicsit egyenlőtlen volt a „küzdelem”, ugyanis a könyvtárosok meglehetősen nagy számban voltak jelen, és többen is kritikát fogalmaztak meg a Mandalatról, amelynek “védelmét” Dániel egyedül volt kénytelen ellátni.

A szerzői jogi kérdésekkel foglalkozó szekcióban is vita alakult ki a jogi szabályozás és a digitális szolgáltatások kérdéseiről. Hiába, az elektronikus világ új problémákat vet fel, szinte semmi nem értelmezhető ugyanúgy, mint a hagyományos nyomtatott dokumentumok korában: ma már új értelmet kap a „kézirat”, a „példányszám”, a dokumentum „terjedelme”, a kiadvány fogalma és még hosszasan sorolhatnánk, hogy mi mindent kell újra értelmezni, újra kitalálni, ha a kiadó vagy a könyvtár elektronikus kiadványok megjelentetésével vagy terjesztésével akar foglalkozni. A Networkshopon számos előadásban terítékre kerültek ezek a gondok.

Kapcsolódó dokumentum: Videotórium felvételek a Networkshopról http://videotorium.hu/hu/live/details/659,Tartalomszolgaltatok_konyvtarak_leveltarak_muzeumok

Kategória: Események, hírek

Az e-mail címet nem jelenítjük meg. A megjelölt mezőket kötelező kitölteni *

*


*