Ízelítő a 3K szeptemberi tartalmából

Könyvtárpolitika

Dancs Szabolcs: Az Európai Unió Bírósága előtt a könyvtárügy jövője?

Fórum

Hajnal Ward Judit -- William Bejarano: A tudomány élősködői. Denveri beszélgetés Jeffrey Beall-lal
Hajnal Ward Judit -- William Bejarano: Parazita lapok -- a tudomány élősködői
 
Műhelykérdések
Tóth Andrea: Interjú "Az év fiatal könyvtárosá"-val és "Az év fiatal könyvtárosa" pályázat Kovács Máté Alapítvány különdíjasával
Vogl Ádám: Olvasás és hobbik viszonya a Moly.hu felhasználóinak körében
 
Könyv
Pogány György: Monográfia a dualizmus korának könyvkereskedelméről
Bényei Miklós: Újraolvasva (8) A technika ábécéje
 
Ízelítő a lapszámból:
 
„Ha az első ügyben a könyvtárakra nézve kedvező döntés születik, akkor az elektronikusan megjelenő kurrens kiadványok kölcsönzése az évente megújítandó licencek vásárlása helyett a nyomtatottakéhoz hasonló elven működhet majd. A megvásárolt elektronikus kiadványok haszonkölcsönzései után járó jogdíjak kifizetése egy közös jogkezelő szervezeten keresztül történhet majd, éspedig az e-kölcsönzési rendszereket működtető könyvtárak által szolgáltatott statisztikák alapján. Nem őrlődnek fel erőforrásaink, miközben igyekszünk eligazodni az e-könyv-szolgáltatók és az általuk kínált licenckonstrukciók labirintusában.”
(Dancs Szabolcs) 
 
„Ha gyenge minőségű a lap és senki nem akar benne publikálni, a könyvtáros lemondja. Az Open Acces-kiadványnál nincs mit lemondani. Igaz, nincs stáb sem, akiket fizetni kellene. A kiadás rovatban kevés tétel szerepel. A haszon abból származik, hogy a szerző fizet. Minél több cikket közölnek, annál nagyobb a haszon. Ügyes.” (Hajnal Ward Judit – William Bejarano)
 
„A Moly-felhasználók nagy része magasan képzett huszonéves nő, hasonlóan ahhoz, amit a 2011-ben végzett kutatások kimutattak. (…) Nem meglepő módon, a Facebook bizonyult a legnépszerűbb közösségi oldalnak, minden más csak jóval mögötte lemaradva kullog. Ilyen közösségi oldalakon legtöbben csak magánbeszélgetésekben, esetleg zárt csoportban beszélnek olvasmányélményeikről, azonban igen nagy számban vannak azok is, akik sehogyan nem osztják meg azokat ilyen oldalakon.” (Vogl Ádám)