Ízelítő a 3K augusztusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika

Szóllás Péter: Kapcsolat – Könyvtár – Együttműködés. Az MKE 48. vándorgyűlése

Fórum

Murányi Péter: A FSZEK recenziókatalógusáról

 Műhelykérdések

Dóra László: 157 otthoni könyvtár

Konferenciák

Bognár Noémi Erika – Fehér Miklós – Somogyi József: Összefoglaló a Fogalmak, adatgyűjtési eljárások a könyvtári statisztikában című információs napról

 Napló

Filip Gabriella: A költő és a könyvtárosok

 Perszonália

Csató József: Pálfalvi Mária (1947-2016)

Könyv

Tóth Béla István: Könyvtári metamorfózis

Kőszegfalvi Ferenc: Egy élet a tudományért, a szülőföldért

Mezey László Miklós: Egy tájszótárról

Bényei Miklós: Újraolvasva (7) Őserdők mélyén

 

Ízelítő a lapszámból

 „Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa Kapcsolat – könyvtár – együttműködés az Európai Unióban címmel tartott előadásában beszélt az európai identitásról, a kulturális intézményrendszer fontosságáról. Szólt a könyvtárak civilizációs, társadalmi szerepéről, az átalakuló könyvtárakról a digitalizálás, a digitális tartalmak világában. Előadásában azt üzente a könyvtárakban dolgozóknak,, hogy higgyenek a könyvtárakban, és képezzék magukat, hogy a digitális műveltség területén lépést tarthassanak a felhasználókkal. Kiemelte, hogy a könyvtárak ma az európai versenyképesség fontos elemei – a kultúra nemcsak szabadidős tevékenység, hanem komoly gazdasági versenyképességet növelő tényező is lehet, a műveltségnek és a tudásnak köszönhetően.” (Szóllás Péter)

 „Ha önmagában nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a FSZEK irodalmi adatbázisa nagyon jó hatékonysággal dolgozza fel az irodalmi művek kritikáit. De a bibliográfiákat, adatbázisokat nem lehet csak önmagukban vizsgálni. Korábban a FSZEK irodalmi adatbázisát és az IKER adatbázist volt alkalmam alaposabban összehasonlítani. Az IKER és a Humanus nagyon sokban különbözik egymástól. Leegyszerűsítve (…): az IKER sok lapból dolgozta fel a tanulmányokat, a Humanus sokkal kevesebb lapból dolgoz fel válogatás nélkül mindent, így az irodalmi folyóiratokból a kritikákat és a szépirodalmi alkotásokat is.” (Murányi Péter)

 „Érdekes, hogy az útikönyveket, vagy országokat bemutató képes albumokat olyan családok vásárolják meg előszeretettel, akiknek nem nyílik lehetőségük rendszeresen külföldre utazni. A könyvekkel azonban számos érdekes helyre »eljutottak« már, és a karosszékben ülve fedezik fel a világot, klasszikus utazók élménybeszámolóiból, illetve azok modern kiegészítéseként útikönyvekből, városkalauzokból.” (Dóra László)