Ízelítő a 3K 2017. márciusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika
Szeifer Csaba: Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer: igazi esélyteremtés a vidéknek

Műhelykérdések
Czupi Gyula: Egynyári kalandok a könyvtárban. Közfoglalkoztatottak friss erőforrásként
Dancs Szabolcs: A könyvtáros mint rendszergondolkodó, avagy unalmas-e a szabványosítás
Nagyné Simon Csilla: Környezettudatossági törekvések a könyvtárban

Olvasás
Luzsi Margó – Komló-Szabó Ágnes: E’mese vár – élményalapú olvasásnépszerűsítő programsorozat a HEVESTÉKA könyvtárakban
Bartalus Boglárka – Fucskár Erika: Könyvterek és könyvtárak. Babaolvasók és óvodások könyvtári „szokásai” Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtárban
Juhász Valéria: Óvodások, kisiskolások írás-olvasás előkészítése, fejlesztése a Szómágus kártyajátékokkal

Könyv
Bartos Éva: Mesés - rajzos családi művészetterápia
Sándor Tibor: A szülőföld varázsa. Idézetek ötven év olvasmányaiból

Ízelítő a tartalomból:

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) a korábban magára hagyott kistelepülések leépült könyvtárait újra életre keltette, építve a korszerű technikákra, tudásra, újrateremtette a személyes találkozás, a közösségben élés lehetőségeit - mondja Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, akivel a kistelepülési ellátás jelenéről, aktualitásairól beszélgettünk.” (Szeifer Csaba)

„A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a HEVESTÉKA Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretén belül 2015-ben innovációként kidolgozott új típusú programsorozatot hirdetett a Heves megyei KSZR könyvtárakban. Az egy tanéven át tartó, élményalapú, olvasásnépszerűsítő programot alsó tagozatos gyerekeknek hirdették meg E'mese vár címmel. Az E'mese vár célja egyfelől az volt, hogy a többségében kistelepüléseken élő gyerekek hozzáférjenek a minőségi könyvtári programokhoz, másfelől pedig az, hogy a KSZR munkatársak egységesen, magas színvonalon tudják ellátni munkájukat, s egymást segítő, együttműködni tudó, kreatív csapatként dolgozzanak együtt.” (Luzsi Margó – Komló-Szabó Ágnes)

„2015 őszén azért alakult meg a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont könyvtári hálózatának önkénteseiből a Zöld könyvtár munkacsoport, hogy a meglévő adottságok és infrastruktúra mentén elterjesszük a zöld szemléletet, támogatásra bírjuk munkatársainkat. Hamar rádöbbentünk, hogy legfőbb eszközünk a felvilágosítás, módszerünk pedig a fejekben elültetett megfelelő gondolat. A zöld megoldások keresése, a természetes környezet támogatása, a tisztább állapotok, a jó benyomás nem elhanyagolható elképzelésünk volt az első perctől kezdve. Folyamatos kihívás számunkra most is munkatársaink aktivitásának élénkítése nyereményjátékok, bolhapiacok, kirándulások, programok szervezésével, csoportunk folyamatos írásos megjelenésével.” (Nagyné Simon Csilla)