Ízelítő a 3K 2016. márciusi számának tartalmából

 Könyvtárpolitika
„Nemzeti kultúra – társadalom, gazdaság, jólét”

Fuchszné Benák Katalin: Digitális megőrzés. Tizenötezer dokumentum a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Interjú Drótos Lászlóval

Fórum
Vajda Kornél: A történettudományi könyvtári gyűjtemények néhány paradoxona

Konferenciák
Arany Zsuzsanna – Jávorka Brigitta – Nagy Andor – Németh Márton: Egy hét az oroszlán barlangjában – BOBCATSSS 2016, Lyon
MLM.: „Semmi sem inspirál úgy, mint az anyaország támogatása”. A tízéves KaMIKA jubileumi konferenciája Nyíregyházán
Répási Ildikó: „Szép, ügytámogató kapcsolat”

Napló
Szalacsi Alexandra: Szösszenet szakmai konferenciákról
Dóra László: Umberto Eco könyvtára

História
Bényei Miklós: Szabó Károly történetírói munkássága 

Évfordulók
Koncz Károly: 55 éves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Irodalmi analitikus bibliográfiája

Perszonália
S. P.: Győri György (1924-2016)
Horváth Sándor Domokos: Zimányi Magdolna (1934-2016) 

Könyv
Bényei Miklós: Nyitott könyvtár
Kégli Ferenc: Ex libris és képkultúra

Ízelítő a lapszámból 

„A jó hír, hogy az a digitális technológia, amely miatt »láncait veszítette« a publikálás, sokat tud segíteni az elszabadult tartalom begyűjtésében és megőrzésében is. Vannak jó példák az internet tömeges archiválására szerte a világban, a legismertebb közülük az Internet Archive, amely weblapok százmilliárdjait, digitális könyvek, videók, képek és hangfelvételek millióit, szoftverek tízezreit gyűjtötte be és szolgáltatja.” (Drótos László – Fuchszné Benák Katalin)

„Van ugye egyrészt a szaktörténelem, külön helyen, külön polcokon, aki ilyesmit keres, egyből rá is talál. Másrészt van a szépirodalom, megint csak külön helyen, külön polcokon. A szépirodalom egy tekintélyes része történelmi regényekből áll. És ez a szám egyre gyarapszik, méghozzá vehemensen. Vajon mely történelmi regények segítenek hozzá a történelmi ismeretek bővítéséhez, kiteljesítéséhez? Hisz’ tudnivaló, hogy vannak csapnivaló, alapvető tényeket, ismereteket is meghamisító, minden igaz történelemmel szembemenő »történelmi« regények csakúgy, mint olyanok, amelyek esetleg többet tudnak és adnak, mint a szaktörténészek munkái. Miként lehet itt eligazodni?” (Vajda Kornél)

„Véleményem szerint a könyvtáros kollégák egy része azért nem tud aktívabban részt venni a tudományos konferenciákon, mert az azokon való részvétel magas regisztrációs díjhoz kötött, továbbá utazási és szállásköltséggel is jár, amelyet a munkáltató nem minden esetben tud finanszírozni. Doktorandusz hallgatóként én a Campus Hungary sikeres pályázataimnak köszönhetően jutottam el több külföldi konferenciára.” (Szalacsi Alexandra)