Ízelítő a 3K 2015. májusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika
Garamvölgyi László: A Magyarországi Könyvtárak Adatbázisa

Műhelykérdések
Kelemenné Farkas Zsuzsa: A biblioterápia alkalmazásának módjai, lehetőségei Pesterzsébeten

Konferenciák
Nincsevics Klára: Befogadás és elfogadás

Jávorka Brigitta – Nemes László: Könyvtári capriccio. BOBCATSSS 2015 - Brno                                        

Extra Hungariam
Hajnal Ward Judit – Geary, Danny – Bejarano, William: Gyógyító olvasás. Kis ingyen könyvtár nem csak szenvedélybetegeknek

História
Knapp Éva: Miként kaptak jelzetet az ELTE Egyetemi Könyvtár corvinái?

Könyv
Pogány György: Fekete Csaba emlékkönyv
Mezey László Miklós: Egy szélmalomharcos válogatott írásai
Kégli Ferenc: A mohácsi busójárás bibliográfiája
Vasbányai Ferenc: Portrék a statisztika és a népességtudomány 

Ízelítő a lapszámból

„Valójában nem teljesen új szolgáltatásról van szó, hanem a Könyvtári Intézet korábbi két adatbázisának összevonásáról és megújításáról. A Minerva Gyűjtőköri Adatbázist egyesítettük a Nyilvános Könyvtárak Adatbázisával, így jött létre a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisa.” (Garamvölgyi László)

„Az eredményes biblioterápiás foglalkozáshoz elengedhetetlen a jól megválasztott olvasmány. Csak olyan művet szabad választani, amelyet jól ismerünk, régóta ismerjük és bizonyos irodalmi értékkel rendelkezik, valamint témájában és tartalmában illeszkedik a csoport életkorához, összetételéhez. Ezen túlmenően igyekeztem arra is figyelni, hogy olyan alkotást ismertessek a csoporttal, ami elgondolkodtat, és ennek következtében előreláthatólag sokféle véleményt fog generálni.” (Kelemenné Farkas Zsuzsa)

„A könyvtárhasználók számát tekintve minden vizsgált könyvtárban a nők vannak nagyobb számban jelen. Viszont egy korábbi szentendrei időmérleg vizsgálatakor azt is láttuk, hogy a férfiak sokkal hosszabb időt töltenek a könyvtárban, mint a nők, vagyis ők már közösségi térként is használják a könyvtárunkat”. (Nincsevics Klára)