Ízelítő a 3K 2015. januári számának tartalmából

Könyvtárpolitika

Balogh András: Könyvtár, közösségi tér, minőségi-szellemi rekreáció
Gulyás Enikő: A biblioterápia kialakulása, fejlődése, helye a könyvtárban

Műhelykérdések
Kardos Ferenc: Interjú Fenyvesi Attila beás anyanyelvű könyvtárossal

Konferenciák
Kerekes Pál: Amit ez e-könyv olvasókról tudni érdemes

Úton
Juhász András: Batthyáneum, Gyulafehérvár

Perszonália
Rózsa Mária: Lakatos Éva (1930-2014)
Nagy Zoltán: Botkáné Lakatos Évára emlékezve

Könyv
Dani Erzsébet: Az eötvösi hit megnyilatkozási formái

„A jól megközelíthető, közlekedési-átszállási csomópontokhoz közel eső könyvtárépület külső megjelenésétől, belső ergonómiai strukturáltságától a szolgáltatási nívóig, kulturális választékig terjedő spektrumban sokféle követelménynek kell teljesülnie a mai könyvtár tervezése, működése során. Így a mai könyvtárra multifunkcionális, multikulturális intézményként kell tekintenünk, amelyben nemcsak a könyvtári praxis nyílik ki más közgyűjteményi területek felé, hanem a közművelődés változó jelentései is új tartalommal közelítik egymáshoz az intézményrendszereket.” (Balogh András)

 „Viták kereszttüzében áll jelenleg is az a kérdés, hogy ki jogosult biblioterápiás foglalkozások vezetésére. Csak képzett pszichológusok és pszichiáterek vezethetnek ilyen foglalkozást? Vagy könyvtárosok is? Mi számít pontosan biblioterápiának? Az irodalmi alkotásokról történő beszélgetés már biblioterápia? És egy könyv elolvasásának ajánlása? Az évek óta tartó vitát én sem tudom minden kétséget kizáróan megoldani, csak azt leírni, hogy mások és én mit gondolunk ezekről a kérdésekről.” (Gulyás Enikő)

„Fodor János egészen az önkritika vállalásáig vitte a témát, kifejtve, hogy ő maga is annak idején, az e-könyv feltűnésekor, bizony, e-könyv szkeptikus nézeteket vallott. Mára azonban finomodott a véleménye, jobban megismerve az e-book képességeit, olvasást segítő potenciálját. Most úgy látja, hogy az e-könyv-kultúra és webes tájékozódás szimbiózisa megkönnyíti az alkotó írók, szerzők megismerését, estjeik, kultuszuk kiadói menedzselését.”  (Kerekes Pál)