ODR és Ariel információk

A megújult MOKKA-ODR információs oldalunk itt érhető el.

ODR információk

Bevezető

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kialakított és támogatott olyan szolgáltatási rendszer, amely az országos lelőhely-nyilvántartás segítségével a könyvtárakon keresztül biztosítja a könyvtárhasználók számára a könyvtári dokumentumok hozzáférhetőségét.Azzal a céllal hoztuk létre ezt az információs oldalt, hogy az ODR működésével kapcsolatos dokumentumok, aktuális információk, gyakorlati segédletek stb. egyetlen felületről, minden érdeklődő számára bármikor elérhetőek legyenek: a rendszert működtető ODR tagkönyvtárak és munkatársaik számára éppúgy, mint azok számára, akik használóként igénybe veszik az ODR nyújtotta szolgáltatásokat.
Ennek megfelelően alakítottuk ki az oldal tartalmát, amelyben a jogi szabályozástól a témáról szóló cikkek bibliográfiai adataiig sok hasznos információ megtalálható. Kapcsolódni lehet innen közvetlenül is az ODR lelőhely-adatbázisához, valamint azoknak a cikkeknek a teljes szövegéhez, amelyek elektronikus formában az Interneten is hozzáférhetők.

Ariel információk

 

Bevezető

A számítástechnika rohamos fejlődése és könyvtári térhódítása okán ma már egyetlen könyvtáros sem "élhet meg" a számítógép felhasználói szintű ismerete nélkül. Az azonban nem elfogadható, ha egy könyvtári szoftver magas szintű számítástechnikai ismereteket vár el, az "őt" napi szinten, munkaeszközként használó könyvtárostól. Az a természetes, ha a könyvtáros a szakmai feladatokra tud koncentrálni, és ezt az általa használt szoftver is segíti. Ennek az elvárásnak felel meg az Ariel, az Infotrieve dokumentum továbbító rendszere, amely "gyors, olcsó és magas színvonalú dokumentum-továbbítás lehetőséget nyújt az Interneten keresztül". Az Ariel segítségével nem csupán szöveges dokumentumokat lehet küldeni, de fekete-fehér vagy színes képek is továbbíthatók különböző méretekben (A/4, A/4, letter, legal). A szoftver megvásárlásához, telepítéséhez és napi használtához kívánunk segítséget nyújtani az alábbi információkkal.
Az informatikában jártas könyvtáros a részletes leírás alapján vélhetően maga is el tudja végezni a szoftver telepítését, ám arra fel kell hívni a figyelmet, hogy a gyakorlatban számos olyan informatikai probléma adódhat, amelyet csakis számítástechnikai szakember segítségével tud majd megoldani a könyvtáros.