MOKKA-ODR

Az Országos Széchényi Könyvtár TÁMOP-pályázatának (TÁMOP 3.2.4-08/2-2009-0002) három pillére közül az egyik a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) teljes megújítása, és összevonása az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) adatbázisával. A pályázat megvalósítása során az OSZK szorosan együttműködött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárral. Debrecenben alakították ki az ODR megújuló szolgáltatását, amely a MOKKA-ODR egyesített adatbázisára épül.
A közös katalógus építése országos szinten jelentős költségmegtakarítást jelent a könyvtáraknak. A korszerűsített rendszer hatékonyabbá teszi a feldolgozómunkát, lehetővé téve a kész katalógusrekordok átemelését az egyes könyvtárak saját rendszereibe. A megújult ODR portálon az egyesített katalógusban keresve lehetőség nyílik könyvtárközi kérés indítására, és a kérés teljesítési folyamatának követésére.

A MOKKA fejlesztéssel kapcsolatos hírek és dokumentumok itt érhetők el.

A MOKKA-ODR közös katalógus a www.mokka.hu címen érhető el, míg az ODR szolgáltató felület a www.odrportal.hu címen található. Mindkét portál a MOKKA-ODR egyesített katalógusában biztosít sokoldalú keresési lehetőségeket. A mokka.hu-n indított keresés eredményeként megjelenő találati listából egyetlen kattintással el lehet jutni az ODR felületre, ahol részletes példányadatokat is meg lehet tekinteni, illetve elindítható a kiválasztott dokumentumra vonatkozó könyvtárközi kérés. A keresés közvetlenül az ODR portálon is elindítható.

További információ kérhető

 • a MOKKA közös katalógusra vonatkozóan:
  Bánkeszi Katalin
  igazgató
  Könyvtári Intézet
  tel.: +36 1-2243-787
  e-mail: bankeszi [at] oszk [dot] hu
   
 • az ODR szolgáltatással kapcsolatosan: 
  Dávid Boglárka
  ODR felelős
  Debreceni Egyetem. Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
  tel.: +36 52-518-646
  e-mail: bdavid [at] lib [dot] unideb [dot] hu