Hungarológiai kézikönyvtár

A határon túli magyar könyvtárak, a külföldi magyar intézetek, magyar tanszékek gyűjteményépítési, állománygyarapítási munkáját segítendő állította össze a Könyvtári Intézet a hungarológiai intézetek (külföldi magyar tanszékek) kézikönyvtárának jegyzékét, ajánló, tájékoztató jelleggel.

Igyekeztünk kiválasztani a hungarológiai vonatkozású könyvtermésből azokat, amelyek az ilyen jellegű kézikönyvtárban hasznosak lehetnek, és valódi értéket képviselnek. A hungarológia fogalmát kissé meghaladva nem csupán a magyar népre, etnikumára, történetére, nyelvére, kultúrájára vonatkozó kézikönyveket gyűjtöttük egybe, hanem mindazokat a műveket, amelyeket az országismeret szempontjából fontosnak tartottunk, így például természettudományi területekre is kitekintettünk. A kézikönyvekre figyelve a válogatást szükségszerűen szűkre szabtuk, néhány -- igen jelentős -- kivételtől eltekintve nem kerültek bele egyéni monográfiák, de szerepel benne a magyar irodalom megismerése szempontjából mindenképpen fontos szépirodalmi válogatás.

A jegyzéket évente frissítjük, és a könyvek mellett - ha van - a CD-ROM változatokat is feltüntetjük, de jelezzük azt is, ha az összeállításban szereplő dokumentum közül valamelyik megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK), a Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár, az Erdélyi Adatbank (Transindex), az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtár (OSZKDK), valamint a Szlovákiai Magyar Adatbank (Fórum Kisebbségkutató Intézet) portálok digitalizált állományában.
 
A szakrendi (ETO) szerkezetű könyvjegyzék letölthető és kinyomtatható.

A témában való szélesebb körű tájékozódást a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság (http://www.nmtt.hu/index.html) információival is szeretnénk segíteni.

Kérjük, hogy az oldalon található információkkal, a használattal kapcsolatos véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat a következő címen osszák meg velünk: horvath [dot] adrienn [at] oszk [dot] hu.

CsatolmányMéret
Hungarológia ETO.doc1.47 MB