Adatbázisok, adattárak és bibliográfiák a hazai könyvtárakban (válogatás)

Szolgáltatásunkkal a könyvtárosok, valamint a könyvtárhasználók munkáját szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy a magyarországi könyvtárakból, közgyűjteményekvől összegyűjtjük és közzétesszük az ingyenesen (az interneten keresztül), vagy bizonyos feltételekkel hozzáférhető külföldi és hazai készítésű adatbázisokat, adattárakat, bibliográfiákat, repertóriumokat. Ezt jelzi a hozzáférés módjának feltüntetése, ahol a korlátozott használat arra utal, hogy elsősorban beiratkozott, jelszóval rendelkező könyvtárhasználók vehetik igénybe az adatbázisokat.

A könnyebb áttekinthetőség érdekében az adatbázisok, bibliográfiák stb. csoportosítva kerültek az intézet honlapjára.

A válogatás az internetről, a városi, a megyei, az iskolai, valamint a felsőoktatási könyvtárak, a szakkönyvtárak, illetve más közgyűjtemények (pl. levéltárak, múzeumok) kínálatából történt, illetve történik, figyelemmel kísérve az aktuális változásokat. Az adatbázisok vagy a közölt weblap-címen, vagy a könyvtár honlapján keresztül érhetők el, illetve ez utóbbin kaphat az érdeklődő bővebb tájékoztatást az adatbázis használatának feltételeiről.

Újabb, működő adatbázisokra vonatkozó bejelentéseiket, valamint az összeállítással kapcsolatos észrevételeiket, ötleteiket, javaslataikat Horváth Adrienn várja a horvath [dot] adrienn [at] oszk [dot] hu  e-mail címre.