Ízelítő a 3K 2017. májusi számának tartalmából

Könyvtárpolitika
Oros Sándor: Évindító KSZR-nap Csongrád megyében         

Műhelykérdések
Dancs Szabolcs: Az RDA mint a katalogizálás új nemzetközi szabályzata?
Szepesi Judit: EVS a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban 

Konferenciák
Horváth Tamás: Agrárkönyvtárak a változó világban 
Moldován István: Digitálisan létrejött "kéziratok" kezelése

Extra Hungariam
Milena Zelko: „A könyv által fejlődöm” olvasási projekt fontossága Szlovéniában   

Könyv
Bényei Miklós: Buzinkay Géza szintézise. A magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig  

Ízelítő a tartalomból:

A francia álláspont úgy tekint az RDA-ra mint az FRBR-modell egyik, de nem egyedüli értelmezésére, és bár elismeri, hogy ez a leginkább formalizált, nemzetközi színvonalat megütő interpretáció, hangsúlyozza, hogy az angolszász katalogizálási hagyományban (AACR) való gyökerezése egyben azt is jelenti, hogy az RDA nem tud teljes mértékben megfelelni az FRBR-modellben megfogalmazódó elképzelésnek. Ilyesformán a franciák az RDA-ra való átállásra úgy tekintenek, mint egy eszközre, amely közelebb visz a célhoz, és nem úgy, mint a végcélra magára.(Dancs Szabolcs)

2017. március 24-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Mezőgazdasági Könyvtárában került sor az Agrárkönyvtárak a változó világban című könyvtárszakmai rendezvényre. A workshop jelentőségét az adta, hogy az 1970-es évek óta nem volt hivatalos IFLA rendezvény Magyarországon. Most az IFLA Agricultural Library Special Interest Group vezetője, Prof. Ajay P. Singh, a varanasi Banaras Hindu University tanára tartott két előadást nálunk.(Horváth Tamás)

Új szakmákra, pl. digitális restaurátorokra van szükség, hiszen már nemcsak a régi papír dokumentumokat kell megóvni az enyészettől, hanem a gyorsan avuló digitális hordozókon található információkat is. A most elhunytak többnyire idős emberek, akik még kevéssé értettek az informatikához, főként papírra írtak. De már sürget az idő, egyre többen használják a számítógépeket, digitálisan hozzák létre az információt. Ez viszont sokkal több, mint ami hagyományos módon létrejött, és az a probléma is felmerül, hogy mit érdemes megőrizni az egyre több digitális tartalomból. A régi, elavult hordozókon lévő dokumentumok mellett manapság a személyes digitális anyagok egyre inkább a felhőbe költöznek. Nem floppy-kon, öreg PC-ken marad a levelezés, a kézirat, hanem a Gmail-ben, az online tárhelyeken.(Moldován István)